French farmhouse for free!

Door Jasper11 op dinsdag 9 september 2014 15:03 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.760

Hallo,

Dit is het begin van mijn tweakblog die heel erg lang zal gaan worden. Ik zal mij eerst even voorstellen want anders begrijpt niemand waarom ik de dingen zeg die ik zeg.
Ik ben Jasper, 26 jaar en woon momenteel in Amsterdam. Sinds een aantal jaar raak ik meer en meer gefascineerd over de wereld van permacultuur en duurzame bouwstijlen. Ik heb 2 jaar terug de liefde van mij leven ontmoet die deze passie met mij deelt en wij zijn al tijden aan het zoeken om ergens in Europa een stuk grond te gaan kopen om een ecologische commune op te zetten. Momenteel werk ik kei en keihard overdag, en 's nachts als slaapwacht om wat geld op te sparen zodat wij terzijnertijd iets kunnen kopen. Daarnaast ben ik onderdeel van een collectief 'konijn'. Dit collectief zet duurzame projecten op waar de mogelijkheden zich voordoen. Zo hebben wij afgelopen maand in Portugal 'Toca do Coelho' opgezet waar in Augustus meer dan 50 mensen aan het beuken waren om dat land voor te bereiden voor het planten van een voedsel bos.

Nu kwam er deze week een unieke kans op mijn pad. Ik zag een post op het internet staan met het verzoek om ideeŽn in te sturen voor een stuk land in Frankrijk van 1,5 ha. De eigenaar is terminaal en wil graag dat iemand zijn droom om daar een duurzaam project neer te zetten af maakt. Die kans heb ik meteen gepakt en een mail was een uur later verstuurd:

http://www.lowimpact.org/blog/2014/Sep/french_farmhouse.jpg

Hello,

My name is Jasper and i am a member of the Konijn (rabbit in Dutch) collective. I have read the post on your website and i have decided to take a chance and send u this email. I want to explain a bit about our collective and why we are a group that's capable of taking on such a project as this.

Konijn collective:
Konijn collective is a non hierarchical collective, with its home base in Amsterdam, Netherlands. This means decision making is based on consensus. The group has a core of 15 people with various backgrounds. Ranging from landscape architects, electricians, carpenters, people who build aquaponic systems and people who are experienced in building houses by the earthship principles. This collective grows when a project actually starts with people from all over Europe. Our main focus is creating open spaces for people to get inspired, gain knowledge and help to create sustainable places for future generations. Everything is non-profit and donation based, in this way we keep it accessible for everybody. Nowadays people in urban environments get more and more detached from nature and our food production and with these spaces we try and counter this.

vision:
Our vision for this place in France is fairly simple. Because of its central location in Europe we want to create a knowledge center for people to learn how to grow by the permaculture principle together with creating different sustainable structures, like strawbale houses earthships and yurts. Showing how different types of irrigation systems work and how food forests can be designed and created. Showing how to set-up solar panel, water-heating installations and windmills. Everything done with a hands-on approach. So in short its learning by doing.
In the end its needs to be a exposition on sustainability.

This was a really short explanation of who we are and what we do.
If u want i can send u a more detailed explanation of our collective and accomplishments in the near future. I hope we can keep in contact.

We look forward to hearing from you!


Nu zijn we van de 200 inzendingen geselecteerd en zitten dus bij de laatste 10! }:O
Voor het einde van de week krijgen we uitslag of wij het mogen doorzetten aan de hand van een uitgebreidere visie en haalbaarheidsonderzoek dat we nu doen, zo niet dan gaan we op termijn over tot de aanschaf van een stuk land waarschijnlijk in de buurt van Portugal. Over de afwegingen en alle problemen zal ik de komende tijd regelmatig wat gaan schrijven!

En nu duimen :X

Reacties


Door Tweakers user Hennie-M, dinsdag 9 september 2014 15:51

Wat een grappig idee, ik ben daar persoonlijk niet zo mee bezig maar het is wel een tof iets en een mooie visie.

Alleen wat mij een klein beetje opviel, als je iemand in het engels aanspreekt doe je dat meestal met you en niet met 'u'. Dat is best wel IRC/ chat taal. Ik weet niet of er in de engelse taal ook een verandering aan de gang is. (ik mis me hond, ik zal er is overna denken) maar wellicht dat dat bij oudere mensen niet zo goed valt.

Hoe dan ook, gefeliciteerd met je top10 positie!

Door Tweakers user EJlol, dinsdag 9 september 2014 15:51

Tip voor de volgende keer, verander alle i in I, en u in you. Dat leest namelijk een stuk prettiger. Verder gefeliciteerd dat je bij de top 10 zit :*)

Door Tweakers user Ample Energy, dinsdag 9 september 2014 19:13

Heel vet!
Ik zou zelf niet in een commune willen leven (ben nogal een controlfreak), maar ik vind die concepten wel altijd erg mooi. Vooral het zelf opbouwen van grote projecten en het duurzame aspect vind ik mooi.
Respect dat je dit allemaal doet en ik hoop dat we op de hoogte worden gehouden :)

Door Tweakers user Breezers, woensdag 10 september 2014 08:12

Leuk idee, maar als ik jou was had ik de tekst even netjes in het Frans laten vertalen door een vertaalbureau (niet Google translate oid), dit komt waarschijnlijk beter over dan dit stukje school Engels...

Door Tweakers user Jasper11, woensdag 10 september 2014 09:09

Ja ik heb inderdaad een beetje Jip en Janneke engels. Kreeg al de nodige op en aanmerkingen van mijn wederhelft (heeft American studies gedaan). Gelukkig heb ik het uitgebreidere voorstel door haar laten na kijken op stijl en spelfouten.

De man is Engels en heeft dat land in Frankrijk aangekocht. Frans was dus niet nodig (godzijndank :))

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 10 september 2014 17:06

Na het lezen van je blog ben ik wel benieuwd hoeveel duurzame projecten het Konijn collectief heeft uitgevoerd. Hoeveel projecten waren succesvol? Hoeveel projecten bestaan nu nog steeds? En hoeveel projecten hebben daadwerkelijk nut (gehad?) voor de lokale gemeenschap, buiten het samenzijn met een clubje van gelijkgezinden tijdens een "vakantie" om eens wat op te zetten.

Door Tweakers user freaq, woensdag 10 september 2014 18:35

gaaf man! als je geselecteerd wordt zeker een blog bijhouden! super leuk!!!

Door Tweakers user henkbas, woensdag 10 september 2014 21:33

Ontzettend veel succes! Klinkt als een superdroom om waar te maken!

Door Tweakers user Grrrr, donderdag 11 september 2014 13:24

Leuk dat je de kans pakt, en gaaf dat deze man zn nalatenschap op deze manier wil vormgeven!

Hoeveel ga je erin investeren? (niet financieel) Is het plan ook zelf terplekke te gaan wonen om de boel daar van de grond te krijgen? Of is het collectief meer de partij die zorgt dat er mensen aan de slag gaan en ze daarbij helpt en met methoden, technieken en advies ondersteund?

Ben ook wel benieuwd naar het aanbod, is er bijvoorbeeld al onderzoek gedaan naar het standpunt van de lokale overheid? Is er uberhaubt wel toestemming om een dergelijk project op die locatie op te zetten?

Door Tweakers user Jasper11, donderdag 11 september 2014 14:11

Kwa tijd zal het in eerste instantie wel meevallen. Mocht het doorgaan dan gaan we er eerst heen om het land te bekijken en een bodemonderzoek te doen. Dan weer terug naar Nederland om door te werken en een duidelijk plan van aanpak te maken. Ik ben nu bezig met het bouwen van een yurt. Dit wil ik meenemen om daar of elders een plek te hebben met een redelijk comfort om te koken en te slapen etc. Het collectief zet een aantal stappen op papier en wijst dan per groep een aantal doelen toe. Electra, tuin, irrigatie etc. De lokale burgemeester heeft al mondeling toestemming gegeven voor een totale renovatie van het bestaande gebouw en de voetafdruk mag met 60m2 vergroot worden. Dit moet natuurlijk wel ter plekke nog een keer besproken worden.

Mochten we deze grond niet krijgen dan ga ik eerst naar www.tocadocoelho.eu dit is een ander project van het konijn collectief in Portugal. Dat is echter maar 4000m2 dus niet heel erg groot en heeft zo zijn eigen 'challanges'. Echter is er daar ook al een hoop gebeurd. Vanuit daar zal ik dan in de omgeving kijken om meer land te kopen. Portugal heeft als voordelen dat de prijs per m2 erg laag ligt, er zijn al veel eco-commune's, en vanwege het klimaat is er een redelijk divers voedselbos op te zetten. Probleem daar is wel op veel locaties de watervoorziening. Zeker in het zuiden word het al aanzienlijk droger dan afgelopen decennia. Daarom zal centrum Portugal de beste optie zijn. Maar ik wil mij ook niet teveel vastpinnen op locatie. We zijn een grote groep en iedereen heeft zo zijn visie en eisen. Dmv consensus moeten we tot een soort algemene overeenstemming komen wat het beste past bij onze behoeftes.

[Reactie gewijzigd op donderdag 11 september 2014 14:13]


Door Tweakers user Mannichester, zaterdag 13 september 2014 13:30

Geweldig om te lezen, ik kan alleen maar zeggen hou me (ons) op de hoogte. Dit is waar mijn interesse ligt. Ik kwam toevallig op de website van Simon Dale www.simondale.net misschien hier nog inspiratie vandaan te halen. Voor mij iig wel.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)